Mad - helst ikke for fedende


Hjemmelavet ketchup 


1 gulerod (fint snittet)

1 løg (fint hakket)

3 fed hvidløg (fint hakket)

1 dåse tomat med chili

1 dåse hakkede tomater

1 dåse tomatkoncentrat

1 dl vand


Kog ca. 30 min.

Blend med stavblender 


Smag til med ca.:

3 spsk hvidvinseddike 

3 spsk sødemiddel/kokossukker

1/2 spsk honning

Salt/peber/ingefær/chili

Stil på køl :-)

Spiser man ikke fedtfattigt vil 2 spsk olivenolie sikkert være godt for konsistensen



Kartoffelfad med fars og skinkestrimler



Kartoffel-laget:
  • 1 kg kartofler
  • 2 liter vand
  • 2 spsk hvidvinseddike 
  • 3 spsk salt
Fars-laget:
  • 400 g mager fars
  • 1 pakke skinkestrimler 
  • Noget snittet grønt man godt kan lide. (Løg, bønnespirer, porrer, ærter, gulerødder o.s.v.)
  • 2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl minimælk
  • 2 æg
  • Salt og peber
Gulerods-laget:
  • Ca.8 gulerødder 

Dette er en ret, som skal startes op i lidt god tid, hvis man vil fjerne en del af stivelsen fra kartoflerne (og det vil man hvis man vil forebygge diabetes 2 bl.a.)

Mindst 2 timer før retten skal "samles" skæres kartoflerne i skiver. Jeg bruger dem med skræl, men det er en smags sag.
Læg kartoffelskiverne i en skål sammen med vand,eddike og salt og lad det trække stivelsen ud. Kartoflerne bliver "bøjelige"


Bland ingredienserne til fars-laget og læg det nederst.
Det bliver bedst i et glasfad.
Skræl og snit gulerødderne. De er næste lag.
Hæld vandet fra kartoflerne og skyl dem før de fordeles som top.

Giv det ca. 1 time i ovnen ved 200 grader.

----------

Mad-Muffins med æble, gulerod og appelsins

  • 2 æg
  • 3 spsk sødemiddel
  • 1 revet æble
  • 1 stor revet gulerod (eller 2-3 små)
  • 2 dl cheasy naturel
  •  saften fra 1 appelsin
  • 1 tsk neutral olie
  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl havreklid
  • 1 dl fuldkornsmel
  • 2 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt

  1. pisk æg og sødemiddel til det er helt skummende.
  2. tilsæt revet æble, gulerod, appelsinsaft, olie og yoghurt  Vend det i så det stadig er luftigt
  3. i en anden skål blandes mel, klid,bagepulver og salt
  4. vend de tørre ingredienser i dejen
  5. dejen fordeles i muffinforme. Jeg foretrækker silikone, så slipper man for papir og for at smøre
  6. bages 20 min ved 200 grader.
  7. tag dem ud og stil dem på en rist i ca. 20 min. før de lirkes forsigtigt ud af formene.

-------------

Linsepuré

  • 450 g røde linser
  • 1,250 liter vand
  • 2 bouillonterninger
  • 3 store fed hvidløg
  • 1 lille løg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • peber
  • 2 spsk. citronsaft

Kom linser, vand og bouillonterninger i en god gryde og tænd under det, så det kan blive varmt mens resten ordnes.

Hak løg, hvidløg og gulerødder og kom det i gryden. Giv det et drej på peberkværnen.

Læg låg på og sæt uret på 30 min, skru lidt ned og lad det passe sig selv.

Når de 30 min. er gået: sluk og lad det stå med låg på 20 min.


Blænd med stavblænder og tilsæt citronsaft.

Linsepuré kan holde sig 4-5 dage i køleskab.


---------------

Pizzasnegle

Giver 4x16 snegle

Dej:

  • 1 pakke gær
  • 5 dl vand
  • 1 dl rugmel
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. olie
  • 10 dl. hvedemel, med højt proteinindhold. ( ca. 1 dl til hænder og bord)


Fyld:

  • 1 pose revet ost
  • 1 pakke skinke-strimler
  • 1 kasse passata di pomodoro




Kom alle ingredienserne til dejen i røremaskinen og bland det godt.
Æltes til sidst i hånden og deles i 4 portioner.

Fyldet blandes i en passende skål.


Rul 1/4 af dejen ud på noget, som kan tåle man skærer i det. Jeg bruger et tyndt skærebræt  som samtidigt har den størrelse jeg gerne vil rulle det ud til :-D

Smør en fjerdel af fyldet ud over dejen og rul fra den smalle side.

Skær ud i 16 dele (det er sådan et godt tal at arbejde med). Det er noget snask, men fortvivl ikke, det bliver godt. Jeg bruger kniven til at overføre dem til bagepladen.



Fordel på 4 bageplader (eller 4 gange bagepapir, hvis man ikke har 4 plader)

Tag en lur eller se lidt tv ;-) Det skal hæve mellem ½ og 1 hel time.

Bag ved 200 grader i ca. 15 min.

Lad dem afkøle på en rist.

Pak i 15 poser med 4 i hver og smid dem i fryseren - der er altid 4 stykker, som kokken er nødt til at spise ;-D

Nu kan familien bare snuppe en madpakke i fryseren om morgenen og de "glemmer" ikke at spise den.



Rugmelspaneret fiskefilet
Stuvet hvidkål (selvfølgelig jævnet sovs)
Revet gulerod og

Hjemmelavede pommes frites:
Ca. 1 kg kartofler
2 liter vand
3 spsk salt
2 spsk hvidvins eddike (alm. kan bruges)
Kartoflerne skæres og trækker mindst 2 timer
Stivelsesvandet hældes væk og 
kartoflerne skylles
Bages 30 min eller køres i Acti-fry


Kartoflerne bliver en lille smule sundere af at man trækker stivelsen ud af dem på den måde og så smager det super godt :-D
Kan også bruges til kartofler man kommer i "stegeso" eller på anden måde bager i overskråret tilstand.






Tarteletter med høns i asparges med et tvist:

Filodejskurve med kyllingfilet i asparges og bønner 





Kurvene er bagt i muffinsforme. Der er lagt i dobbelt lag, lige tørret over med et fedtet stykke køkkenrulle mellem lagene.

2 kommentarer:

  1. Det ser lækkert ud :-) Fungere det som en slags tarteletter?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de bliver lidt hurtigere bløde end rigtige tarteletter gør, men til gengæld feder de meget mindre :-)

      Slet